Barkácsoland

Csapongó, reneszánsz blog a nyakunkra tekeredő édes hazánkról - avagy a hülyeség nem rendszerspecifikus.

Friss topikok

  • nedudgi: Pécsi, naná - ha ez nem is olyan eccerű. A jó öreg Király viszont nem hiányzott Kossuth helyére se... (2008.09.22. 07:30) A kő a hibás!
  • tomcat: A kérdés innentől egyszerű. Leveszed ezt a mocskolódást és bocsánatot kérsz, vagy megy ellened is ... (2008.04.16. 02:27) Pártlap, Kandúr, pirosbetűs

Linkblog

HTML

Házmesterek a buszjáratokon

2008.08.05. 10:19 | nedudgi | Szólj hozzá!

         Körkérdés a Népszabi online változatán: Mi lenne a hatékony eszköz a BKV-n bliccelők fegyelmezésére? Hét válaszból mazsolázhat a nyájas:

-          Kordonok (talán kerítésre gondoltak?).

-          Felszállás az első ajtón.

-          Chipkártyás rendszer.

-          Igazságos tarifarendszer (bármit is jelentsen ez).

-          Rendőri segítség az ellenőröknek.

-          Olcsó jegyek.

-          Bliccelő vagyok, nem adok tippeket.

Abban most ne merüljünk el, hogy a BKV-n közember nem tud bliccelni, max. BMV-n: busz-metró-villamoson. A BKV-n bliccelők nevével időnként teli a sajtó, jobbára nem: a közszolgáltató fosztogatásából fényesen élő vezetői réteg nem hálás téma, de érzésünk szerint jóval több pénzt visz, mint a bliccelők hada valaha is fog.

Ám cseppben a tengernyi haza: még kósza ötletként sem vetődik föl, hogy a szolgáltatás tisztességes voltánál kellene kezdeni: sűrűn járó, tiszta, kultúrált járművek, biztonság; reklámmentes, esztétikus felületek a nem kevés pénzemért. Hogy adni is kellene valamit, mielőtt a házmesteri értelem és erély rendőrért kiált. Hogy esetleg a rendes szolgáltatás kinyitja a bukszáját annak is, aki ezért eddig egy fillért sem fizetett.

Harminc éve ittjárt amerikás magyar ismerősöm jut eszembe. A pécsi buszokon akkor 2 Ft volt a tarifa (Pesten 1,50), első ajtó, sofőr mellett pénznyelő, az adta a jegyet. A matuzsálemi Ikarus első ajtaja előtt fegyelmezett (na jó…) sor, a leszállók nyomán üresen tátongó hátulsón jó svunggal fölugrott amerikás nevetve kérdezte, miért tülekedek, mikor két ajtó is üres. Ja, hogy ott kell fizetni!, és legközelebb két jegyet vett: a busztársaság szolgáltatott neki és a díjjal adós maradt. A dolog másik oldala, hogy a taxistól elkérte a visszajáró aprót, amitől annak nem lett jobb a kedve, ám a lényeg, hogy amerikás magyarunk úgy ítélte meg, nem kapott plusz-szolgáltatást, tehát nem is fizet többet.

Amerika egyrészt messze van, másrészt zömmel jobb, ha nem ad mintákat nekünk. Ám egy-két apróságban, úgylehet, mégis igaza van. A parlagi merkantil szemlélet, az adok-kapok egyenértéke jó alap lehet: nem vagyunk tán oly dúsgazdagok, hogy lenézzük azt.

Ja, hogy bliccelők ott is vannak? Hát persze. De aránylag kevesebben, és emiatt nem okoznak oly érzékeny veszteséget. És az sem lényegtelen, hogy a rendes szolgáltatásért nem fizetőkkel szemben korrektebb a kemény fellépés is.

Esetleg. De – nem adnék tippeket.

 

Címkék: bkv szavazás nol bliccelés

A bejegyzés trackback címe:

https://barkacsoland.blog.hu/api/trackback/id/tr50601397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása