Barkácsoland

Csapongó, reneszánsz blog a nyakunkra tekeredő édes hazánkról - avagy a hülyeség nem rendszerspecifikus.

Friss topikok

  • nedudgi: Pécsi, naná - ha ez nem is olyan eccerű. A jó öreg Király viszont nem hiányzott Kossuth helyére se... (2008.09.22. 07:30) A kő a hibás!
  • tomcat: A kérdés innentől egyszerű. Leveszed ezt a mocskolódást és bocsánatot kérsz, vagy megy ellened is ... (2008.04.16. 02:27) Pártlap, Kandúr, pirosbetűs

Linkblog

HTML

Uzsorás nix, tessék észretérni

2008.07.24. 15:34 | nedudgi | Szólj hozzá!

 

         Márpedig uzsoraosztály, az nem lesz.

         Fölsóhajtunk, megnyugodva dőlünk hátra a szkájfotőjben: ezt megúsztuk.

Megértjük amúgy az adóhivatali ódzkodást. Egy ilyen uzsorást föllelni, az nem egy könnyű feladat, és ha fölleltük, még hátravan az azonosítás. Sehol egy vállalkozói igazolvány, sehol egy bejegyzett TEÁOR, hogyaszongya néccázezer-mittudoménhány-pont-huszonkettő [uzsorakamatok folyósítása] kötőjel egyes [rövid], kötőjel kettes [középtávra], kötőjel-kötőjel egyes [cigány], kötőjel-kötőjel [kettes egyéb jövedelemnélküli áldozatok számára]. Hát hogy is lehet ilyen zavaros körülmények között eredményt elvárni az APEH-tól. Uzsora nix, tessék észretérni. Akárcsak a nótabeli Vascsutora Bernyáknak: „Nyócan is rugdoztuk / Oszt mégse kerü’tt eszre”.

Merthogy el ne felejtsem, a legális vállalkozásokat azért szorgosan nyaggatja a Hivatal. A nagy stikliket nem: a fölnyírt hajú, szekrényszilfid egyedek rosszat tehetnek a hivatalnok állagának. De a kisboltos, az asztalos vagy a cipész egy százforintos blokkot elfeledve gyanús gyorsasággal megkapja az ordenáré zárjegyet az ajtajára, noha a vétkének akár többezerszeresét elkövető városszéli veddmegdobdel-áruházlánc jobbára még csak szóbeli enyhe irgumburgumot sem kap. Nem jut idő az ilyesmire, annyi a dolog: sürgősen vagyonosodási vizsgálatokat kell végezni a kopott Mondeóján a külvárosi panellakására megtérő javító kisiparosokon.

Az uzsorás meg aztán végképp nem számonkérhető. Végtére is alig párezren, pártízezren tudják csak, ki ő és miből él. Csinto, a valamikori király (él-e még vajon?) a megyeszékhely korlátlan ura két évtizeddel ezelőtt milliókat hitelezett, napi 50-100%-os kamatra is. Ám amikor az ügyeiből elege lett – na nem az APEH-nek, hanem – a rendőröknek, a legenda szerint a vendéglői kommandós-rajtaütés röhejbe fulladt: az UZI-jukat a kerítésen átugortukban csőre rántó kommandósok által földre parancsolt emberek között Csintonak híre-hamva sem volt már, csak egy vénséges, köszvényes cigányember kínlódta magát térdre, siránkozva: há’ nebáncsanak, vitézurak, há’ nem bántom én magukat! A hír gyorsan szállt; és úgylehet gyorsan száll az ma is.

Macerás hivatás: tudás kéne, kurázsi és egy csöpp életismeret. Dehogy lesz itt uzsoráskommandó.

A bejegyzés trackback címe:

https://barkacsoland.blog.hu/api/trackback/id/tr5583663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása