Barkácsoland

Csapongó, reneszánsz blog a nyakunkra tekeredő édes hazánkról - avagy a hülyeség nem rendszerspecifikus.

Friss topikok

  • nedudgi: Pécsi, naná - ha ez nem is olyan eccerű. A jó öreg Király viszont nem hiányzott Kossuth helyére se... (2008.09.22. 07:30) A kő a hibás!
  • tomcat: A kérdés innentől egyszerű. Leveszed ezt a mocskolódást és bocsánatot kérsz, vagy megy ellened is ... (2008.04.16. 02:27) Pártlap, Kandúr, pirosbetűs

Linkblog

HTML

A kő a hibás!

2008.09.12. 18:30 | nedudgi | 8 komment

Idén már nem cserélik ki a tér díszkőburkolatát.

 

A követ évek óta változó hevességgel támadja mindenki. A kő szép, a tér gyönyörű, az Elefántos ház a város egyik leghangulatosabb találkozóhelye. A kő viszont porlad, kátyús. Botlanak a kényes tűsarkak, nyafognak a félfizetésnyi cipőkbe bújtatott úri bokák. Rossz a kő, hangzik mindenfelől.

 

Ki kell cserélni a tér mediterrán díszkőburkolatát, harsogja a média évek óta, nem ide való. Hogy mitől nem való a mediterrán kő a mediterrán városba, azt nem feszegeti senki, mert akkor rögtön kibukna a meztelen királyi lóláb: dehogyis mediterrán város ez, még a szubmediterraneum is egy vízválasztóval délebbre kezdődik. De ezt kimondani nem lehet, az ócska graffitibe fulladt, szép régi épületeit sorra dózernek, fürdőjét az enyészetnek, vizes élőhelyekben gazdag lapályait és erdős hegyoldalait az építési vállalkozások primitív dühének kiszolgáltató város görcsösen őrzi egy valahai szalonbuta PR-es leányka életének egyetlen épkézláb mondatát: Pécs mediterrán város.

 

Hát vesszen a kő.

 

A kő, mert felfagy. Ugyan ha az építési vállalkozó tudná azt, amit hajdan minden paraszt tudott, hogy követ-téglát ezen a vidéken úgy teszünk le, hogy kifuthasson alóla a víz, akkor a kő nem fagyna le – ugyanaz a kő két lépessel odébb, mint lépcső, délcegen áll. Ha sóderágyba fektették volna, ma is ép volna és gyönyörű, de betonba gyógyította a kapzsi főpalléri nemtudás. Erről nem lehet beszélni, mert érteni kellene hozzá, vizsgálat, mifene – és még a végén megüthetné a bokáját a pártfogoltam fia.

 

Skandalum.

 

A kő a hibás, dehogyis az elemi hibákat ejtő építész. Vesszen tehát a szépséges mészkőburkolat – milyen szépen mutat majd leselejtezés után főfőfejek udvarán –, jöjjön a szürke, egyenprimitív betonkocka, mint a sétálóutcán, aminek nevéből oly hirtelen támadt hősiességgel seprűzte ki valami vallási tébolyult szegény Kossuthot.

 

A sétálóutca tehát betonkockás, ami szép, mint minden óvszergyári kamionparkoló, és lehet akármilyen primitív a lerakást végző vállalkozó, nem fagy föl. Betonkockát a megmaradt egyetlen emberi helyre is, az Elefántos ház alá, és jaj, csak ne kővel fedjék majd a Széchenyi teret, amit valami megalomán lendület átépíteni akar mindenáron, nem felújítani, dehogy. Minek nekünk a régi, megszokott: akinek ilyen kell, menjen a primitív Bécsbe, bugris Hannoverbe, nyirkos Rotterdamba, de Pécsre ne: Pécs mindenütt újat építeni akar. Betonkockát a Széchenyi térre is, ledönteni a Tüzérlaktanya százados boltíveit, betonkolosszust a Tüzér utcai pálya zöldje helyén  - jaj, csak élhető felület ne maradhasson egy se.

 

Vesszen a kő, a zöld. 2010-re végzünk, meglássa majd a sok buta paraszt: mekkorát épít néhány megalomán elmement. Csak még az a másfélszázezer városlakó. Csak azt lehetne elpaterolni addig valahogy. Mert cefetül útba’ van.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://barkacsoland.blog.hu/api/trackback/id/tr40660714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RoFä 2008.09.12. 19:35:12

Ezek szerint ott is nagyon jó.

Itt Pesten is nagyon jó. :)

Én már leszoktam a dühöngésről, mert azért van ami szép és jó...itt is, meg ott is... De tagadhatatlanul, érthető ha valaki rosszabbul tűri a bornírtságot és ostobaságot az átlagnál :)

Jómunkásember 2008.09.12. 21:09:47

ugyan pesti vagyok, de szeretem pécset, sok barátom van ott és vizsonylag sűrűn ezen a konkrét helyszinen is.

valóban elég szomorúan alakul a szitu, pedig gyönyörű a belváros, igazán kár hogy a kultúrális főváros cim is bukóra áll....:(

Té, mint Tamás 2008.09.12. 21:59:00

Nahát, Pécs-nap a blog.hu-n?
A poszttal egyetértek, egy megjegyzést pedig hozzáfűzök: azért nem olyan baj az, hogy átépítik a Széchenyi teret, mivel ezt az teszi szükségszerűvé, hogy az autóforgalom elől elzárják a belváros szívét képező területet. Ennek örülök, remélem más is örül, és végülis ettől is csak olyan... khm... mediterránosabb lesz a város.

(Egyébként a Széchenyi-tér pályázata körüli durcáskodás külön mulattató volt a dologban, bár egyúttal elkeserítő, hogy tapasztalt építészek micsoda ocsmányságokat voltak képesek beküldeni pályaműként.)

baraboo 2008.09.12. 22:42:40

Igen, a Széchenyi teret át kell építeni, ha annyit nyerünk vele, hogy a sok búrajátszó kawasakininjás hülyegyerek elhúz a faszra, már jó.
A Jókai tér burkolata meg tényleg egy szégyen, talán csak az expo center durvább, csak azt legalább nem látni a belvárosból. Kacor királyt és Bachmannt pedig családostul kiköltöztetném a sátor alá a csókosokkal együtt.

LongJohnHolmes 2008.09.12. 23:37:51

Nagyon selejtes egy vezetés van Pécsett, igy nem a kő a hibás:)

De én is leszoktam a dühöngésről:) Igy baromira nem érdekel a kövezet :)

Amúgy az a kő csak technikailag nem jó, amúgy megy a könyezethez.

Bár szerintem csak a kőkorban voltak ilyenek az utak, nem hiszem, hogy kései elődeink ennyire igénytelenek lettek volna:)

sourcerror 2008.09.13. 00:11:00

A kő marad.
(Wass Albert után szabadon)

selley 2008.09.13. 09:12:31

"nevéből oly hirtelen támadt hősiességgel seprűzte ki valami vallási tébolyult szegény Kossuthot"
ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy a sétálóutcának a háború előtt is Király utca volt a neve, és csak ezt állították vissza
amúgy kíváncsi lennék, hogy a poszt írója pécsi-e?

nedudgi 2008.09.22. 07:30:41

Pécsi, naná - ha ez nem is olyan eccerű. A jó öreg Király viszont nem hiányzott Kossuth helyére senkinek, mert a szörnyű keresztény nemzeti kurzus sem, noha erőst cibálják azt is visszafelé. Megérne ez is egy - na mit is? - misét...
süti beállítások módosítása